barszcz czerwony z buraków
Tematyka żywnościowa Zakupy

Lubisz barszcz czerwony? Gotuj go na zakwasie z buraków kiszonych

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą podajemy najczęściej podczas Wigilii bądź znaczących rodzinnych spotkań. W domach, w których obyczaj spożywania obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stolikach nie tylko w formie zupy, ale też jako uzupełnienie do innych dań.

Barszcz czerwony – potrawa wszechstronna

Zdaje się, że barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość sycącym daniem. Jednakże właśnie jego nieco słodkawy, a jednocześnie kwaskowy aromat sprawia, że znakomicie stapia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni przedkładają jajo na twardo, kartofle i kawałki kiełbasy, pozostali wrzucają do niego pierogi z grzybami, kapustą lub mięsem. Barszcz czerwony to nie tylko danie na obiad, ale także smakowita przekąska albo ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy cudownie pasuje do drożdżówki z mięsnym farszem lub chrupkiego krokieta z pieczarkami.

Warto zaakcentować, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, ponieważ zawiera kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, jak również dużo żelaza, przez co poleca się go anemikom. Natomiast ze względu na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie często spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – kup bądź przygotuj sam

Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz czerwony – każdy kucharz używa własnych ulubionych dodatków i na różny sposób doprawia tę potrawę. Jedni dodają do niego nieco cukru, by podkreślić naturalny słodki aromat buraka, pozostali kochają pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli przyrządza się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej pożytecznych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przyrządzać samemu, jednak proces fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd najdzie cię ochota na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]