Tematyka żywnościowa Zakupy

Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach

Nie szukaj już więcej! Tu kupisz kiszone warzywa.

Kiszonki są tak silnie związane z polską kuchnią, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański frykas, nieczęsto napotykany w pozostałych rejonach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko w całej Europie, ale także w obu Amerykach oraz w Azji.

Kwaszone przetwory warzywne – czyste zdrowie na naszym talerzu

Wedle historyków metoda konserwowania pokarmów poprzez ich zanurzenie w soli, w solance czy też w occie, wykorzystywana jest przez ludzkość od ponad czterech tysiące lat. Proces ten prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z rejonu antycznej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym się ją zanurza, ogranicza rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilka wieków temu był to świetny sposób, by wydłużyć czas przydatności do konsumpcji warzyw, ryb i mięsa nawet o kilka miesięcy. W rezultacie pojawił się obyczaj preparowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory warzywne od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co oczywiście potwierdziło się w badaniach. Zawierają one np. sporo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, że w naszym języku kwaszonki z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z grochu czy owsa.

Kiszonki w Polsce i na świecie

Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kiszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni zasadniczo na wszystkich kontynentach, nawet w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie jest nadmiernie popularna. Lecz pickle są tam prawdopodobnie nadzwyczaj lubianym składnikiem hamburgerów, sandwiczy i hot-dogów. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Niemniej jednak nie tylko te warzywa można kisić. W różnych regionach świata kisi się m.in. kalafiory, botwinkę, jak również owoce (np. jabłka), a czasami nawet śledzie.

Solanka i ocet zmieniają teksturę oraz smak warzyw, nadając im chrupkość i kwaśność. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się fundamentem albo istotnym dodatkiem do tysięcy przepisów regionalnych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów może być inny w oddalonych od siebie krajach świata, bo zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w procesie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek wyprodukowany według standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w USA.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]