Tematyka żywnościowa Zakupy

Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Więcej o kapuście kiszonej w worku foliowym na artmankiszonki.pl.

Niepowtarzalny smak białej kapusty kiszonej jest istotną częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i każdy Polak dość często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to nadzwyczaj zdrowa żywność.

Kwaszona kapusta – czemu powinno się spożywać?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, jako że te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych odkrytych w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na długie magazynowanie żywności. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi czas. Niegdyś jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych minerałów i witamin, których zdobycie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A wypada zaakcentować, iż kapusta kiszona posiada mnóstwo substancji koniecznych dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się też inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B3, B6, B9). Ponadto, kwaszona kapusta to źródło m.in. żelaza, błonnika pokarmowego czy fosforu. Zarazem to pożywienie o małej wartości kalorycznej, dlatego poleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.

W jakich posiłkach wykorzystuje się kapustę kiszoną?

Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy zarówno jako główny składnik potraw, jak i jako dodatek do nich. Na surowo z reguły je się ją jako surówkę z posiekaną cebulką oraz tartą marchwią, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a sporadycznie na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też artykuł, który doskonale komponuje się z grzybami i mięsem, w związku z tym robi się z niej nadzienie do pierogów, łazanek i pasztecików. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.

W zasadzie każdy szef kuchni ma swój sposób na kapustę kiszoną, jednakże dzisiaj okazjonalnie zakwasza się ją w mieszkaniu, bo nie ma już konieczności składowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w wielkich oraz niewielkich opakowaniach bez problemu dostać można w każdym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie online. Polscy producenci mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]