Jeśli chcesz nabyć sok z kiszonych buraków, koniecznie sprawdź superbutelki.pl
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, do tej pory mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o leczniczych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak maślanka, kombucza czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała witaminy niezbędne dla jego prawidłowego działania.
Jakie witaminy kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie sporo substancji mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Kluczowym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kiszonek to również doskonałe źródło witamin. Godne uwagi jest w szczególności wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na obecność witaminy K i E, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego trzeba go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka czy refluks. Wzmagają one też apetyt i stanowią tarcze ochronną w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]