Jeśli potrzebujesz soli kłodawskiej, koniecznie sprawdź superbutelki.pl.
Składnikiem niezbędnym do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie własności ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego warto ich używać do przygotowywania żywności?
Sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale wzbogaca smak posiłków. Choć nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne ilości (nie więcej niż 6 g na dobę) są potrzebne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo potrzebnych minerałów i pierwiastków, takich jak magnez, wapń czy selen, a jednocześnie nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska – stosowana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska niejodowana z kolei to artykuł o wysokim stopniu czystości – zawiera 97% NaCl i stanowi znakomity do tradycyjnych kiszonek. Jest wartościowym źródłem wapnia, potasu czy żelaza, innymi słowy pierwiastków koniecznych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie zatraca swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]