Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie stopów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich parametrów nawet w skrajnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niewidoczną powłokę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym wpływem wielu substancji chemicznych, a także polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym
Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno podczas procesu produkcyjnego, jak i do magazynowania dużych ilości gotowych preparatów. Wymienione wcześniej właściwości sprawiają, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest też znakomitym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe oraz dla przemysłu chemicznego.
Zbiorniki stalowe dla branży spożywczej
Zbiorniki nierdzewne są często stosowane w różnych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W browarach, piekarniach czy gorzelniach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego materiału. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszy się zainteresowaniem branży spożywczej głównie dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie zbiera się nalot, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami czy bakteriami.