Stal nierdzewna posiada sporo wartościowych właściwości sprawiających, iż jest stosowana w szerokim zakresie. Jej najistotniejsza zaleta to z bez wątpienia odporność na rdzę, która nie tylko zapewnia wytrzymałość wyprodukowanych z niej przedmiotów, ale też pozwala na ich styczność z wilgotnymi materiałami oraz wodą. Ponadto stop ten jest obojętny chemicznie, co oznacza, że nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a wyliczenie jego zalet uzupełnia równa powierzchnia, która uniemożliwia rozwój drobnoustrojów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży kosmetycznej i spożywczej
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i Równowaga chemiczna sprawiają, że stal nierdzewna to idealny budulec dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są chętnie wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które korzystają z nich w procesie produkcji, a następnie magazynowania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich i browarach wyroby ze stali nierdzewnej wykorzystuje się w charakterze zbiorników fermentacyjnych. Stop ten jest także używany chętnie w przemyśle kosmetycznym i przez podmioty działające w sektorze pozyskiwania i dystrybucji rozpuszczalników, paliw i pozostałych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – barierki i meble
Wytrzymałość na niekorzystne warunki pogodowe (niskie i wysokie temperatury, kwaśne opady czy wilgotność) sprawia, iż wyroby ze stali nierdzewnej doskonale nadają się użytku w warunkach zewnętrznych (przykładowo jako balustrady balkonowe) oraz na pływalniach (mowa o poręczach i drabinkach). Z uwagi na atrakcyjną estetykę, równie dobrze prezentują się także w wewnętrznych częściach budynków – między innymi na klatkach schodowych. Co więcej aseptyczność stali nierdzewnej daje możliwość używania jej w gabinetach medycznych i przychodniach.